06 December 2019

One Man’s Trash, Another Man’s Treasure



Credit FB: Nadia Denise Ibrahim

Malam tadi ada seorang bapa dan anak kecil around 5-6 years old masuk ke farmasi, nak cari ubat sapu untuk isteri yang seharian berkerja membasuh pinggan di kedai makan.

‘Saya kesian isteri saya bongkok2 ( sambil demo to us) basuh pinggan satu hari’
‘Belakang dia sakit’
‘Ada ubat sapu tak?’

So i showed few options.

Ada yang RM 10, ada yang RM12, ada RM15 ..

'Kak.. minta maaf ya.. i tanya..
tapi ada murah lagi tak?'
‘Wang saya tak banyak.. ‘

So i gave the cheapest around less than RM5.

As he was about to pay, the kid wanted something at the counter. And he told the kid that they cannot afford it. 
The item was less than RM3. 

(One of the reasons i cant be at the cashier counter, ) i then offered less amount to him . 
And guess what he said

' Jangan.. ini kedai berniaga.. i kena bayar betul2'.. ‘

Told him it was really okay, but he insisted to pay sambil mencari duit seringgit2 dan syiling dalam wallet yang sangat lusuh. 

Sambil nak bayar, he told me and all my other staff how hard it is for him to find work. 
'Susah sangatt nak cari kerja sekarang..'

He is an OKU as he has limited movement. He showed us his hand. He tried few jobs and still looking for one. And still, he is thankful for his little family and wife, for helping him. 
His wife tolong basuh pinggan kat different kedai makan pagi and malam , 
while he is taking care of their child.

Then, he asked me.. 
'kak.. saya ambil kotak kat luar tu boleh?'

Of course la boleh kan.. 
Lama juga dia dan isteri lipat2 kotak kat luar tu.. 
while we were attending to our customers in the pharmacy.

Then i noticed they could not bring  all the boxes atas motor with three of them ( husband, wife and kid)  and they looked really worried. 
We can see from inside the pharmacy. 

So we went to them and told them,  we will keep all the boxes in the pharmacy for them. Sebab actually mereka takut ada orang lain ambil kotak2 tu kalau bawa balik kotak tu sikit2 kan.. 

And ya Allah, that simple offer lighted up their face.
( honestly i feel like crying looking at the wife's face) 

Seriously you can see how happy they are, when we said we can simpan kan the kotak and they can come back tomorrow. 
You know really simple thing like that. 
Kotak tak banyak sangat pun, but truly one's man trash is another's man treasure..
[Actually before farmasi tutup,they sempat came back to pharmacy and took the balance of the boxes, Alhamdulillah ]

But i really look up to them, i mean saya offer utk bayar kurang, but they refused. 
But they usaha sendiri to get that money. Kotak2 tu kalau jual pun i think at most can get RM3-RM4.  Maybe they think tu dah boleh cover ubat sapu tu kan. 

But usaha mereka is something that touched my heart despite they can easily get free stuff when offered or discount. 

Sangat mengingatkan saya supaya utk terus berusaha dan berusaha untuk mendapatkan sesuatu. 

Excerpted from Ustaz Amin's status.
Usaha lah di atas keperluan dunia kita dan carilah keberkatan untuk mencambahkan lagi kebaikan pada dunia kita.Contohnya harta, ia adalah nikmat yang nampak tetapi harta yang membawa kita ke arah kebaikan itu rezeki yang tak nampak, itulah yang dipanggil keberkatan pada rezeki.

So reminding myself to berusaha sentiasa dan mencari keberkatanz

Keberkatan dalam hidup tu sangat  penting! Duit yang kita belanja, gaji atau pendapatan yang kita terima tu pastikan halal dan berkat. cos surely it will affect our everyday life and hereafter. Keberkatan ilmu datang dari adab juga. Contoh kalau kita dah menuntut ilmu, belajar dari satu tempat, ( tempat berkerja pun salah satu tempat dapat ilmu kan, tempat praktikal tempat mendapat ilmu) jagalah adab kita sebab ilmu tu pun ada keberkatan nya. 
Keberkatan ilmu hilang bila hilang adabnya..

ok panjang pulak bebelan pagi ni.jumping from one point to another. 

Have a blessed Friday everyone.

#selfreminder
#lifeasapharmacist
#communitypharmacist
#begrateful
Read More »

04 August 2019

Pengalaman Lucu Menggunakan Setel



Sekarang banyak betul sistem pembayaran tanpa tunai di Malaysia ni. Petronas tidak ketinggalan melancarkan Setel, sistem pembayaran gas tanpa tunai di stesen-stesen yang tersenarai. 

Tapi aku nak cerita ni berkenaan momen lucu bersama Setel.

Hari Sabtu lepas, aku dalam perjalanan menuju ke bengkel motor salah seorang kawan sekerja di Padang Jawa. Aku berhenti di steaen Petronas selepas bulatan LSAAS Subang @ Subang Skypark tu.

Masa baru sahaja matikan enjin motor ada seorang abang ni, pun bermotosikal juga. Nak isi minyak. Dia nampak aku terkial-kial menekan dan menguis layar telefon. Mungkin dari pandangan dia, aku ni melambatkan barisan (aku dengan dia saja pun di pam 8 tu!) lantas dia bertanya dalam nada yang tidak menyenangkan.

‘Lambat lagi ke tu? Aku pun nak isi minyak jugak.’

Aku jawab,’Sekejap bang, tengah bayar sambil menunjukkan telefon.’

‘Urmm.. duk main telefon lagi!’ sambil mencebik dia menuju ke kaunter untuk membuat bayaran. Aku agak dia nak potong barisan sebab ingat aku sengaja melambatkan.

Selepas selesai pembayaran di aplikasi Setel, aku terus menuang minyak Ron 95 ke tangki kapcai aku. Siap sahaja isi aku perasan yang abang tadi baru sampai turn dia bayar. 

Aku tutup sahaja tempat duduk, aku tengok abang tadi bergegas keluar. Dia macam bingung dari jauh aku dapat dengar dia cakap ‘Wei, aku yang bayar tadi!’ 

Aku dah agak, dari pandangan dia saat nampak aku bergerak meninggalkan pam tadi, mesti dia ingat dia bayar minyak. Aku curi isi.

Aku berhentikan motor dan balas balik. ‘Bang saya bayar pakai telefon. Tadi kan saya dah cakap. Cuba angkat nozzle tu tengok.’ 

Ternyata, memang bahagian dia ada. Malu alah dan merah padam muka abang tu. itulah, lain kali cakap tu pandang-pandang.

Bagi pembaca yang belum tahu atau belum menggunakan Setel ni. Saya sangat recommend. Memudahkan.

Bukan apa, kalau tengah jem atau tengah bergegas. Memang sangat berguna. Tak usah beratur panjang. Boleh pautkan ke kad debit dan kad mesra juga. 

Tiada lagi masalah tertinggal kad Mesra di rumah atau dalam kereta. 

Nak guna pun senang juga. Bila kita dah sampai di stesen Petronas di bawah ini, tengok nombor pam berapa. Sistem automatik mengesan kita sudah berada di stesen Petronas. Tinggal nak pilih nombor pam dan amaun yang hendak diisi.

Selesai pengisian, aplikasi Setel terus hantar penyata beserta penyata kad Mesra. Mudah kan?

Yang mana belum daftar lagi, boleh klik pautan di bawah:
Senarai stesen yang sah:





Ampang

JALAN KOLAM AYER, AMPANG
AMPANG PERMAI
MRR2 HULU KLANG
BUKIT ANTARABANGSA NEW
PANDAN INDAH
TMN SETIAWANGSA
TAMAN MALURI
JALAN RHU, AMPANG
PEKAN AMPANG
LOT 59, JALAN AMPANG
JALAN KUARI, CHERAS
BUKIT BELACHAN
TAMAN PUTRA, AMPANG
TAMAN CEMPAKA
HULU KLANG
TMN DAGANG


Balakong

BALAKONG 2


Bangi

UNIKEB 1
UNIKEB 2


Bangsar

BUKIT BANDARAYA
BANGSAR
JALAN MAAROF
BUKIT BANDAR RAYA


Banting

TAMAN LAGENDA EMAS
SUNGAI MANGGIS
KANCUNG DARAT, BANTING
BANTING
OLAK LEMPIT


Batang Berjuntai

IJOK


Batang Kali

BATANG KALI 1
BATANG KALI 2


Batu Caves

TAMAN SAMUDRA
BANDAR BARU SELAYANG NEW
TAMAN SRI GOMBAK
SELAYANG BARU
BATU 8 JALAN IPOH


Bukit Jalil

TECHNOLOGY PARK MALAYSIA


Bukit Beruntung

BUKIT BERUNTUNG


Cheras

BDR ALAM DAMAI
CHERAS PERDANA
TAMAN SEGAR, CHERAS
TAMAN TENAGA
KM 5.5 JLN CHERAS
JALAN COCHRANE
COCHRANE PERKASA
BATU 5 1/2 JLN CHERAS
GRAND SAGA 1, KL BOUND
LOT 353, JLN CHERAS NEW
TAMAN LEN SENG, KL
BDR TUN HUSSEIN ONN 1 NEW
PERSIARAN MAHKOTA CHERAS
TAMAN TENAGA
LOT 353 CHERAS
TAMAN LEN SEN
KM5.5 JLN CHERAS
COCHRANE PERKASA
TAMAN RAKAN, CHERAS


Damansara



KM2.95 PENCHALA LINK (ARAH DAMANSARA)
SPRINT HIGHWAY


Dengkil

PEKAN DENGKIL
ELITE HIGHWAY NEW
CYBERJAYA


Gombak

BATU 6 GOMBAK
JALAN GOMBAK
JALAN SUNGAI TUA, GOMBAK
LINGKARAN KARAK
SUNWAY BATU CAVES
MRR2 KEPONG


Hulu Kelang

JALAN JELATEK


Hulu Langat

BUKIT NANDING
BDR TUN HUSSEIN ONN 2
PELANGI SEMENYIH
GRAND SAGA 2, KL BOUND
SEKSYEN 7, BANGI
SEK 16 BDR BARU BANGI
BANDAR SRI PUTRA, KAJANG
SEMENYIH 2
DESA PAHLAWAN (TESCO)
SILK HIGHWAY
DAMAI PERDANA


Jenjarum

JENJARUM


Jeram

JERAM
SUNGAI SEMBILANG


Kajang

TAMAN PUTERA BUDIMAN
SUNGAI MERAB, KAJANG
BANDAR BARU BANGI - SEK 9
BANDAR MAHKOTA CHERAS
PRIMA SAUJANA (SUBLOT D) KAJANG
PRIMA SAUJANA (SUBLOT A), KAJANG
JALAN REKO 2
SUNGAI RAMAL DALAM / PERSIARAN JAYA
BATU 1 JLN SEMENYIH


Kepong

MANJALARA
TAMAN DAYA, KEPONG
KEPONG 1 / JAMBU JERTEH
KEPONG INDUSTRIAL PARK


Klang

BATU 6 PEKAN MERU
TAMAN KLANG UTAMA, KLANG
KG JAWA, KLANG
TAMAN SG KAPAR INDAH
TAMAN SRI ANDALAS, KLANG
BANDAR KLANG
BKT RAJA NKVE (KLANG BOUND)
BANDAR BUKIT TINGGI 2
BANDAR BUKIT TINGGI 1
JALAN SUNGAI JATI
JLN SG JATI ARAH KLANG
JALAN HAJI SIRAT
BATU BELAH
PENDAMAR INDAH 2
SHAPADU HIGHWAY NEW
BATU 2 MERU
PERSIARAN RAJA MUDA MUSA
BATU 2 1/2 JALAN KAPAR
TAMAN RASHNA
KOTA BAYUEMAS
KLANG SENTRAL
BUKIT KEMUNING 2


Kuala Kubu Baru

KUALA KUBU BAHRU


Kuala Langat

TELOK PANGLIMA GARANG
JALAN KLANG-BANTING
OLAK LEMPIT 2
BDR SAUJANA PUTRA


Kuala Lumpur

SRI HARTAMAS
BATU 6 JALAN IPOH
JALAN TUN RAZAK
WANGSA MELAWATI
EAST WEST LINK
BANDAR SRI PERMAISURI
SEK 2 WANGSA MAJU
NPE TAMAN DESA
AU 2, TAMAN KERAMAT
TAMAN SRI SENTOSA, PJ
BDR TUN RAZAK
KLANG GATE / GENTING KELANG (AMIN)
JLN KUCHING
ALAM DAMAI
SALAK JAYA SB


Kuala Selangor

BANDAR PUNCAK ALAM 2
TANJUNG KARANG
KUALA SELANGOR
PUNCAK ALAM


Nilai

KLIA QUARTERS


Pelabuhan Klang

JLN KIM CHUAN, KLANG
NURI PANDAMARAN
JALAN PANDANGAN, KLANG
PENDAMAR INDAH 1


Petaling

BANDAR PUTERI PUCHONG
TPM 2
MUTIARA DAMANSARA
BUKIT RAHMAN PUTRA
KOTA DAMANSARA
KOTA DAMANSARA 2
BDR SRI DAMANSARA
EQUINE PARK 1
PUCHONG GATEWAY


Petaling Jaya

ARA DAMANSARA
TAMAN MEDAN
DESA MENTARI
DAMANSARA JAYA 1
KELANA JAYA 2 NEW
KELANA JAYA 1
TAMAN GASING INDAH, PJ
NKVE SUBANG TOL
DAMANSARA JAYA 2
JALAN 222, PETALING JAYA
TAMAN SUBANG MEWAH
BANDAR SETIA ALAM
JALAN SELANGOR
PUCHONG PRIMA
PUTRA HEIGHTS
BT. 3 FEDERAL HIGHWAY


Petaling Jaya Selatan

PETALING UTAMA


Puchong

BANDAR KINRARA 2
BANDAR KINRARA
PUCHONG JAYA
TAMAN MERANTI JAYA
LDP (HILLCREST), PUCHONG
SUNGAI BESI-PUCHONG BYPASS
SUNGAI PENAGA, LEBUHRAYA
DAMASARA - PUCHONG
 BT. 14 PUCHONG
 SAUJANA PUCHONG


Puncak Jalil

PUNCAK JALIL


Putrajaya

PUTRAJAYA PRECINT 9D
PRECINT 18 PUTRAJAYA
PUTRAJAYA PRECINT 11
PUTRAJAYA PRECINT 16
PRESINT 9


Rawang

BANDAR BARU RAWANG
KUANG RAWANG
JALAN RAWANG - BATANG BERJUNTAI
/ KM33 JALAN RAWANG-KUNDANG

RAWANG INDUSTRIAL PARK 1
RAWANG INDUSTRIAL PARK 2 - NEW
SUNGAI CHOH, RAWANG
TAMAN BERSATU, RAWANG
TEMPLER PARK, RAWANG
LATAR 2 (KLS, ARAH KUALA LUMPUR)
BANDAR TASEK PUTRI
 RAWANG RSA
 KLS ARAH KUALA SELANGOR (LATAR 1)


Sabak Bernam

BAGAN NAKHODA OMAR


Salak South

SALAK SOUTH


Sekinchan

SEKINCHAN


Selayang

TAMAN WILAYAH


Sentul

JALAN SENTUL


Sepang

SALAK TINGGI
KLIA 1
KLIA 3
KLIA 2 (KLIA-BOUND)
PEKAN SALAK
PERSIARAN APEC
PUTRA PERDANA


Serdang

KOPERASI UPM SERDANG
EQUINE PARK 2


Serendah

SERENDAH


Setapak

BATU 5 GOMBAK
JALAN SETAPAK
TAMAN MELATI
JALAN GENTING KLANG NEW
SETAPAK INDAH


Shah Alam

KESAS HIGHWAY (KL-BOUND)
FEDERAL HIGHWAY (KM12.3)
BUKIT JELUTONG LAYBY - ELITE
KESAS HIGHWAY (SHAH ALAM-BOUND)
AXIS INDUSTRIAL PARK
KG MELAYU, SUBANG
SEK 15 SHAH ALAM
BANDAR GLENMARIE
Persiaran Kayangan (Sek 7)
SECTION 22 SHAH ALAM, SEL
SEK 28 SHAH ALAM - TMN ALAM MEGAH
SEK 27 SHAH ALAM - HICOM NEW
SEK 6 SHAH ALAM
BUKIT JELUTONG RESIDENTIAL
KESAS HIGHWAY (KINRARA RSA)
LOT 445 SEKSYEN 13, SHAH ALAM
FEDERAL HIGHWAY (FAS)
SEK 18, SHAH ALAM
SEK 26 SHAH ALAM
JALAN PLUMBUM
KOTA KEMUNING 2
PEKAN BARU SUBANG
KG BARU SUBANG
KOTA KEMUNING 1
SEK 20 SHAH ALAM
BUKIT SUBANG
TEMASYA
PEKAN BARU HICOM
BATU 3 SHAH ALAM


Slim River

ULU BERNAM (SB)


Sri Kembangan

BALAKONG 1
SRI KEMBANGAN 2
SRI KEMBANGAN 1
SKVE
SOLARIS SERDANG
SILK HIGHWAY 2
SOLARIS PUTRA


Subang

SUBANG AIRPORT


Subang Jaya

PUTRA BISTARI / PUTRA HEIGHT 2
USJ 20, UEP SUBANG JAYA
USJ 4, UEP SUBANG JAYA
USJ 2
USJ 14, UEP SUBANG JAYA
NPE PANTAI DALAM
USJ 6, UEP SUBANG JAYA
USJ 9
SEK 17 SUBANG JAYA


Sungai Besar

SUNGAI BESAR
SUNGAI HAJI DORANI


Sungai Buloh

NKVE ARAH DAMANSARA
DAMANSARA DAMAI
SUBANG BESTARI
SUNGAI BULOH COUNTRY RESORT
SG BULOH LAYBY
MERBAU INDAH


Sungai Pelek

SG PELEK


Sungai Penchala

SUNGAI PENCHALA


Taman Tun Dr Ismail

TTDI


Tanjung Karang

TANJUNG KARANG (NB)
2

Tanjung Sepat

TG SEPAT
Read More »