07 March 2019

Dunia Apa Yang Kita Tinggalkan?

Imej: https://www.facebook.com/PosterKolaj/

Assalamualaikum.

Semalam kita dikejutkan lagi dengan berita penemuan mayat arwah adik Aisyah. Amat menyayat dan merenggut hati saya sendiri sebagai seorang bapa kepada dua orang cahaya mata.





Sehari dan sehari begitu banyak kejadian jenayah dan kejahatan yang berlaku.

Kebelakangan ini juga kecoh dengan penularan video cctv kes samun rompak dan tetak sekitar Klang, Puchong dan kawasan sekitar. Kelihatannya seperti pelaku yang sama.

Saya tak tahu jika anda semua setuju dengan saya kalau saya katakan ini semua berpunca daripada kita sendiri.

Kita tidak mengambil berat hal orang sekeliling kita. Kita tidak bertegur sapa dengan tetangga. Kita takut melarang dan menegah kejahatan depan mata. Yang paling penting kita tidak bersatu menentang kejahatan yang menular ini.

Dunia apa yang kita tinggalkan untuk generasi seterusnya?




Sudahlah kita merosak alam, kita pula merosakkan struktur sosial dan wadah pemikiran anak bangsa.

Kita biarkan ideologi dan anasir luar bermaharajalela. Kita biarkan anak-anak kita terbang tanpa bertali yang sepatutnya kitalah yang memacu.

Ya Allah. Semoga kau ampuni dosa kami semua. 


Read More »

05 March 2019

Kematian Yang Tak Mengenal Usia



Kematian tak kenal umur
°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°

Lama tak menulis life kat hospital. Tapi sebenar nye hampir tiap hari aku monolog dalaman berkaitan kematian ni. Tapi tak bercerita. Bukan apa, tak sempat nak cerita. Kang cerita kat wife muram je suasana dalam rumah. Dalam rumah kena happy environment. Haha.

Kat ed ni macam2 jenis kematian ada.

1️⃣24tahun sampai2 nadi da xde. Taktau sebab. Known case of asthma je. Buat cpr 30min still nadi takde. Announce death. Thats it. Kalau aku ditakdirkan mati umur 24tahun, aku taktau apa je jasa yang aku dah buat. Im not judging others, just talking about myself.

2️⃣baby 1year old sawan sampai sejam tak berhenti2 terpaksa intubate takut brain injury. Kalau lama sgt sawan otak kurang oksigen bole jadi cacat/disturbed development. I dont know what happen then to this baby. I hope baby is well.

3️⃣Baby 5months old datang unconscious. Team paramedic dah start cpr 10minit. History dari babysitter baby tersedak susu. Cpr 30minit. No sign of life. Annouced death. Anak sulung. Parents menangis teresak2. 

4️⃣pakcik datang nadi 28 je. Sikit lagi nadi nak kosong. Nadi kosong means no heart beat. Normal range 60-100. Bagi treatment tiba2 nadi hilang. Pacik unconscious. Start cpr. 10saat cpr tiba2 terkejot. Nadi dtg balik. Hebat Allah. Jantung da stop beating pun Dia boleh datangkan balik dalam 10saat je. 

5️⃣Pacik 60tahun unconscious. Cpr ongoing. Cubaan untuk intubate x3 fail. Langsung tak nampak ruang untuk masuk ETT(endotracheal tube). Baru perasan kesan jerut di leher. Rupa nye pacik jerut leher untuk bunuh diri. 

6️⃣Adik 16tahun. Kawan bonceng motor. Adik terjatuh ke belakang kepala terhantuk jalan. Tak pakai helmet. Datang ke ED pupils dilated 4mm. Tanda dah ada brain injury yang agak serius. Ct brain memang ada intracranial bleed. Agak besar. Cerebral edema, otak nampak bengkak. Transfer ke hospital sg buloh untuk pembedahan otak emergency. Belum sempat ke ot adik pulseless (tiada bacaan nadi) di ED hosp sg buloh. Cpr 30mins. Asystole. Announced death.

Kita ni muda2 terlalu nak enjoy. Konon hidup masih panjang. Padahal berapa ramai mati muda tanpa sebab. Dah mati its either 2 je tempat kita. Lepastu 24h kita sibuk dgn kerja la cari duit la famili la entertainment etc

So try to make 24h meaningful. Solat jgn tinggal aurat jaga maafkan semua org jgn panjang2kan gaduh buang ego . Benda ni semua no use. Menyusahkan kehidupan kita lepas mati je. Kalau 24h sibuk kerja niatkan kerja kita tu lillahitaala nak tolong org nak tolong famili or apa2 niat yg baik. Berapa ramai pergi balik kerja tanpa apa2 niat so kerja hanya dtgkan gaji takdtgkan pahala. Gaji habis kejap je. Pahala tu je yg kita bole buat bekalan.

Selamat malam kawan2. Saya doakan semua berjaya dunia dan akhirat.

Faiz Mashood
Doctor | Unit Trust Consultant | ASBF Referral
Read More »