16 June 2014

Blog Review | Haira Blogbiz

Assalamu'alaikum,

Eksaited pula rasanya nak review blog budak ni. By the way, mostly aku akan guna Bahasa Melayu untuk review blog dia sebab payah aku nak terangkan dalam bahasa ibunda ehem English untuk blog dia. Seperti biasa kita mula dengan tajuk blog. Haira Blogbiz nama dan address tu dah macam blog bisnes kan? Kalau tak silap aku, dia ni (Haira - tak tahu nama betul atau tak) berhajat untuk buat business blog. Kan? Kalau silap tolong betulkan. Tapi tah nape jadi personal blog aku dah lupa. Sila baca sendiri ya.

Profile tuan blog (gambar tu abaikan sebab dia seorang lelaki...eh?)
Baca dah profile dia? Bila aku baca profile dia ni aku rasa, dia ni nak merapu ke apa? (maafkan saya). Lepastu aku start baca satu post dia, komen, tunggu satu pos lagi, komen. Lepas tu baru aku perasan, pos dia ni panjang ya Rabbi dan aku pun terperasan yang aku tak boleh komen pendek. Susunan ayat dia walaupun bersahaja, tapi teratur. Walaupun panjang, tapi berkesinambungan. So, hajat nak baca skip-skip tu macam susah sikit. Mungkin kerjaya dia yang membuat dia dapat mengarang macam tu? Peh, aku bukan Fadilah Kamsani nak nilai.

Header yang ultra simple (kecuali description) 
Lama-lama aku baca lagi blog dia ni, pun baru aku perasan yang font yang dia guna bapak besarnye. Dalam hati aku cakap "mengarut-mengarut je saiz font dia ni...ingat poster?" (sekali lagi maafkan saya insan yang lemah-.-"). Selamba je dalam satu entri terbaru ni aku mintak dia kecilkan sikit font. Bukan apa, Blogger takdek insuran dik untuk jari terseliuh sebab scroll blog orang. Awas, budak ni suka merapu. Padu baq ang merapu dia.

Apa-apa pun, aku agak boleh blah lah baca gaya tulisan dia ni (macam lah ramai orang nak baca gaya tulisan aku pulakkan? Hmm..no no, sikit pon aku tak kesah). Cumanya, kalau boleh la kan.. KALAU BOLEH, KALAU TAK BOLEH TAK APA... cari la font lain untuk paragraph (jangan marah, nanti cepat kerepot kau). Dan letak butang Followers please! (caranya pergi ke layout > add gadget > more gadget > followers).

Tu je la kot. So, kepada readers yang terlintas membaca entri ni (which aku tahu tak ramai) sila lah korang timbang tara blog dia. Kalau nak lagi best, kita dera dia kat sini reramai. Sekian!

kA: Selamat berblog dengan jayanya okay Haira :)

53 comments:

  1. alaa, ingat makwe tadi..haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ehhhhh..tak baca habis la tu. wakakaka

      Delete
    2. hi roti bundle... itu je nak taip... wkakakakakkaa

      Delete
    3. eh, makwa rupenye..hahaha..oni pon ade kat sini..grrr..

      Delete
    4. Haha..ape da bro YM. Mulakan langkah anda plis.

      Delete
  2. Hehehe... ermm... amboii... font besak yerr... ermm terasa gak laa sebab font kita pun besaq gak... bukan apa senang orang yang rabun nak baca... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha! Besaq kak.. Sebelum dia tukar, naik juling mata saya. Mana nak baca mana nak tangkap yang saya scroll. Memang mendera dia nih. Exactly, dia pun cakap tulisan mesra orang tua! -.-"

      Delete
  3. ok lah tu KA..review yang ikhlas...boleh bantu kawan-kawankan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak cukup bantu ni. Ingat nak bantai teruk2 komen pasal blog dia nih. Tapi fikir balik, cam malas pulak. So, saya utamakan kemalasan la dulu. :3

      Delete
    2. Saya tau membaca. Harap maklum. (-.-')

      Delete
    3. Eh2, Shhh..jangan jampuk la orang tengah cakap ni.

      Delete
    4. Ok2... Tapi tu bukan cakap, tu taip, ok? Jampuk. Oh, jampuk. (o-0)

      Delete
    5. Aaahah! lalalala~~~~ (tengah tutup mata)

      Delete
  4. Hahaha.. kemain ayat last tu xD "Kalau nak lagi best, kita dera dia kat sini reramai."

    ReplyDelete
  5. Hahahaha tudia, kata kata tegas KA... Tapi memang betul, Font dan background entry memang memainkan peranan untuk menarik para pembaca untuk membaca

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa..kan? Tengok, ada sorang dah sokong. Mau beraer idong Haira baca komen ni satgi.

      Delete
  6. Ingat bakal wife kA tadi. Keh3. Rupe2 nye lelaki. Harap2 pasni blog ana tak masuk ah review kA. Memang kene belasah kaw2 ah cenni. XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...! Ana, dia gegerl la. Abeh la Ana cakap dia laki. No worry, kalau ada time rajin lain kali mana taw, Ana pulak yang kena smash! bwahahaha xD

      Delete
    2. Tengok! Buta je jadi dua alam...hahahaha... Salam kenal Ismi Ana.. (n_n)... Ana almar ah hasanah, la yasmi' 'ala Khomsi, shababul sayyi'... hahahaha...

      Delete
    3. Mak aih. Arab terus.. Jap nak gugel! Wait ha..wait..

      Delete
    4. Ana - SAYA, Al mar ah - GADIS, hasanah - BAIK, La - JANGAN, Yasmi' - DENGAR, 'ala - KE ATAS Khomsi - NAMA AWOK LORR, shababul - PEMUDA, sayyi' - NAKAL/TAK BAIK. Yasmi' 'ala tu macam grammar Arab. Kalau Melayu, kita cakap je, ikut suka kau! Tapi Arab akan jadi, ikut suka ke atas kau. Gittew~

      Delete
    5. Hehe... Terima kasih. Pelajaran Bahasa Arab hari ini dikelolakan oleh Ustazah Haira :)

      Delete
  7. Gila kejammmmmmm... Saje je kan?hehe.. Memang nak jerebu dah Uzma esok! (×.×). Eh, malu kot mention besar2 an camni, sebesar2 font asal tu.hahaha. Syukur, ingatan ku masih kuat untuk tukar font tu.haha.. Kalau tak, serius, memang malu besar mengalahkan Spain yang kena sidai ngan Neverland tu.. Ops, no world cup review. Btw, Thanx everyone! I memang malu teruk sekarang. Serius! (n_n')

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hwarghkakakakaka! Rasa hilang pulak stress malam ni la Haira! Orang lain boleh r nak review lemah lembut sopan sotong. Saya terpaksa mendedahkan yang benarrr! xD xD Mana boleh tulisan yang best saya baca sorang-sorang ye dak? xD

      Delete
    2. Memang sangat... memang hilang stress.... Tak dapat disangkal... Memang... Tunggu k. Tunggu situ... Sebelum makan megi pun kena buat banyak keja sampai nak ilang mud kan? Kali ni, mungkin lebih teruk..haha.... (^^,)

      Delete
    3. Tertekan delete! nasib baik tak tekan okay :3 Haira, pergi kumpul mud dekat sinun..jauh sket.. Nanti dah ada mood n telinga dah hilang merah, datang balik taw! xD

      Delete
    4. Baiklah. Saya dengar cakap awak. (u_u)

      Delete
  8. terus aku terjah blog beliau.... muahahahhahaa !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bagus, pejuang yang macam ni yang kita cari. (sambil muka series)

      Delete
    2. So, apa strategi kita selepas ni Tuan Mazlan?? (-.-)

      Delete
    3. Kita minum dulu! (hmmm...macam salah masuk scene je!)

      Delete
  9. Hehehe . Baiknya tolong review kan . Tak apa tolong sahabat sahabat blogger . Nik baru nak blogwalking ke blog dia . Agak agak bila pula nak review blog Nik . Hehehe . Btw pasal KA ada komen kat blog Nik pasal contest tue , owner contest dah remove contest tue . Hehehe . :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha..takde lah baik sangat Nik. Bacaan yang best meant to be shared kan? ^.^ InsyaAllah, ada kelapangan saya review. Tapi nak kene follow up banyak benda la dulu kan? Owh, patut la broken link.. It's okay then. Hey, thanks for dropping by :)

      Delete
    2. Salam Nik.. hehe.. Blog Nik best dah, review pun mesti best punya... Review mesti ok jee..hehe... (^.^)

      Delete
    3. Eh die ni. Amboi.. tolong jawab macam dia lak yang nak review -.-'

      Delete
    4. KA , amboi merendah diri pulak dia . Macam seram je nak review blog Nik . Kena hentam teruk nanti . Hahaha . Sama sama . Akan selalu Nik datang blog KA .

      Juz Haira , Salam . Heheh alhamdulillah terima kasih . Blog Haira pun best . Sengaja je KA ni haa .

      Delete
    5. Nik,

      Jangan lupa datang bawak pisang goreng ke cekodok ke taw :3

      Delete
  10. mula2..niesa ingt dia lelaki sbb mention lelaki..pastu kata girl..ehh..kompius mak nokkk..baca kali ke2 baru memahami... =_="

    ReplyDelete
    Replies
    1. Niesa, dia pompuan. Tapi jiwa lelaki. Kononnya.. well, kuat merapu die ni. Tu yang jadi lagu tu. Hmmm.. (muka kesiankan)

      Delete
  11. Niesa: Ok, sebenarnya, saya lelaki. Classmate si Khamsi ni dulu. Saja je wat gila kat sini. Dia memang camni, dari sekolah lagi. Suka wat, pening arr... *nada shuib sepahtu*. Btw, Salam kenal Niesa. (^^,) hahahahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, hmmm...jap saya cek balik buku biru cikgu. Macam xdek je nama ni dalam tu.. Jap eh. Duk situ jap.

      Delete
    2. Buku biru? Baik check kat buku kedatangan, warna oren tu. Tak pun, tengok je kat Rekod Pemantauan Kelas tu.. Saya penah ponteng kelas Bahasa Arab pemahaman dulu sebab gi solat Dhuha ~lalala~

      Delete
    3. Eh, saat tu kelas lagi penting dari Dhuha taw. Jangan ngengada. Hmm.................................

      Delete
  12. dah gi terjah blog dia tadi.. seronok gak baca carr tell... mesti Juz Haira ni kecik comel je orangnye.. walau gambarnye setoet je nampakkk.. happening baca blog die.. likeeee :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, eh... rasa cam dipanggil plak.hehe. Syukran ya ukhti...hehe. Mallew la kittew.. Btw, saya takde kecik sangat pun. Comel tu jauh sekali. Comot ada laa...hehe. (9.9).. Mr. Khamsi, saya cam dah buat rumah sendiri pun ade.. hehe

      Delete
    2. Nurul, kan? Tulisan je la yang best. Tuan dia merapu la saya rasa.. hmmm.. :i Btw, jangan puji lelebih la Nurul oi.. bahaya. :c

      Haira, sila-sila.. teh n kopi ada dalam kabinet tu. Biskut ada atas meja. Hidangkan kat tetamu ye :o

      Delete
    3. Oo... Tuan dia merapu? Oooo... Jangan puji lelebih? Ooo... Nak hidang teh, kopi and biskut la sangat? Nah! Ambik semua sekali.. ~Classh... Berderai kaca di lantai. Cuci sendiri. Taknak tolong! Wekk~ :p

      Delete

Sila tinggalkan hyperlink blog anda di komen (cara-cara dalam LINK INI ) kerana kebanyakan masa saya menggunakan mobile dan memudahkan saya dan pembaca lain untuk melawat blog anda kembali. Terima kasih daun keladi.

Note: only a member of this blog may post a comment.