16 June 2014

I Miss...


I miss my old time. That time, I have nothing. No steady job, not owning any transport except my old little scooter back at the village. While others giving me the hopeless look, I am absolutely won't give any damn to them.

I miss my old time which I am always fell asleep around 9 o'clock or 10 o'clock at the every cold and dark night. No call to be attended at late neither emails to be double checked also at late. Perhaps, now, I think there is also a tiny thing that always drifting through my mind, back and forth. Sometimes it feels like a repeated pattern of deja voo. Other times, it feels like it will make my mind will going to explode and kaput.

You know, back then, when I don't have any of this, my mind feels light. Then I came to remember the quotes from Peter Parker's Uncle Ben's quotes. "Great power comes with great responsibilities." Perhaps, this is what I have to pay to get all of the things I'm having right know. Worth it or not, currently it is not mine to decide.

There are hearts to be indulged, there are lots of hopes to be pampered and some views to be devoted.

I miss the dream.


31 comments:

  1. Dun dream much. Its not healthy.

    ReplyDelete
  2. Well said KA . Sometimes dream can help us to achieve something in our life but sometimes dream can just be a dream . :)

    ReplyDelete
  3. Salam and hi, can i write in BM, haha guna BI kang hancur nanti bahasa aku.. :p
    Aku pun ingat quote tu, mmg macam tu lah, makin bagus kita dapat, cabarannya pun bukan cikai-cikai punya cabaran..haha
    owh ye, pasal LAZADA tu, memang banyak komplen pun pasal diorang..tapi tak semua, maybe belum terkena pada aku lagi kot? Setiap online business aku rasa akan ada problem, sbb aku pun buat bisnes craft online..ade jugak certain customer aku yang dapat barang lambat sbb aku xsempat siapkan...same goes to LAZADA lah aku rasa, ada yg dapat service bagus, dan ada pulak yang terkena bad service. Cuma setakat aku dah beli-belah kat sana, ada dua kali, dan Alhamdulillah dua2 okau...
    Giveaway tu pun aku buat sebab Lazada offer nak bagi voucher kat few bloggers. So, aku harap Lazada sendiri tak messed up dengan blogger2 yg menang tu kalau nak jaga reputasi diorang...sbb kuasa blogger ni besar..haha..eh okay, panjang lebar aku komen..
    Thanx sudi singgah blog aku.

    ReplyDelete
  4. salam. me too..i miss my old time...

    ReplyDelete
  5. True, It is actually depends on us how to move the dream.

    ReplyDelete
  6. Terima kasih singgah. Boleh je Lynn ^.^

    Tu lah, saya pun affiliate Lazada dulu. Tapi banyak pulak komen negatif pasal Lazada ni. Tu y saya cakap. Hopefully everything will going smoothly and smoothies..hmmm..sedapnya smoothies.. -.-

    Thanks balik sebab sudi datang dan terangkan :) Appreciate it lots!

    ReplyDelete
  7. i miss my old time too..so much.. :'(

    ReplyDelete
  8. But you can't get back to that. Still it is not an impossible thing to continue from what you left at..

    ReplyDelete
  9. welcome to the quarter life crisis. tq for bw to my page.

    ReplyDelete
  10. Owh..and this is a sign of quarter life crisis? Thanks for mentioning.. huu. My pleasure :)

    ReplyDelete
  11. think positive and positive things will happen :)

    ReplyDelete
  12. No matter what, we are considered lucky if to compared with our parents those days without any facilities to brought-up their children. Dont say motobike/car, having a bicycle is great to them. Their dream definitely wish that all their children not having hard-ship as they had and at least we fulfill their dream now. So.... for us as long we guide our family to the right path we are save in this world and hereafter.. that is the most important dream hihi..

    ReplyDelete
  13. :) Strongly agree Kak Zakie. InsyaAllah, I'll do greater for them :b

    ReplyDelete
  14. Setuju dengan quote Uncle Ben tu. Lagi banyak yang kita tahu dan kuasai, lebih besar tanggungjawab kita.

    ReplyDelete
  15. Kan? Tapi tahu berdasarkan pengalamn is the greatest among all of them. :c

    ReplyDelete
  16. Life is wonderful.... and Life also will teach you to be a strong person....

    ReplyDelete
  17. Life is a waterfall, We're one in the river, And one again after the fall. Swimming through the void We hear the word, We lose ourselves, But we find it all? SOAD :p

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum.

    Setiap perkara ada harga, ada pengorbanannya.. :) right?

    Khamsi, have u heard bout 'Dengan Basikal Aku Menjelajah'? Lana tak yah explain ek, nnti google eh,haha, senang2 je ak kan.

    Antara perkara yg lana nak buat..teringin sgt nak mengembara..of course la bukan dgn basikal,hehe. I do love public transport..sbb stiap kali naik, bnyk perkara yg lana boleh belajar, lagi2 ttg ragam hidup manusia. Tapi lana takmau kembara kosong je..nak share-kan dalam sebuah buku.

    Why suddenly i told u bout my dream? hoho

    ReplyDelete
  19. Wa'alaikumussalam Lana,

    Betul. Everything that we are making will leave us with at least a consequence.

    Belum, nanti saya gugel taw...errr..before 9p.m.

    Travel is the best thing to do, the best way to learn. Baca ni http://stanzaku.blogspot.com/2014/05/the-motorcycle-diaries-watching-novel.html
    Banyak benda yang kita boleh belajar by travelling yang takdak dalam buku.

    Sebab kita tengah baca post pasal dreams..impian.. hehe

    ReplyDelete
  20. betul tu . sebab tu sekarang ni 50 50 .. pikir bila la aku nak kerja , hidup mewah sikit tp bile pikir balik lg besar tanggungjawab aku nanti , bila aku dah keja nanti mesti aku nak balik zaman remaja aku . haa gini la saya selalu pikir lam otak :D

    ReplyDelete
  21. Sebab tu beruntung orang yang bekerja untuk apa yang dia minat dan nak. So, tak ada lagi istilah kehidupan kerja dan kehidupan peribadi diasingkan. Macam orang bertani, sudah menjadi sebahagian daripada kehidupan. Stress pon kurang.

    ReplyDelete
  22. Thanks share link tu khamsi..agree, bnyk benda yg takdak dalam buku..kena turun padang, baru tau rupa sebenar kehidupan. :)

    #Pasal entri "panduan terbitkan karya", lana just olah balik je. The one who share, ada lana letak nama pena dia kat hjg entri. By the way, thanks tgk entri lama,hoho

    ReplyDelete
  23. Sama-sama Lana:)

    Takpe, saya share dari Lana sebab saya duk selongkar almari Lana. Banyak entri yang sedap untuk dibaca.. apa lagi untuk di share :b

    ReplyDelete
  24. mcm cedey jek entry yang ni.. urmm... bersyukur dengan apa yang ada sekarang sambil terus berusaha pada yang diidam-idamkan.. in shaa Allah. Moga dipermudahkan. :D

    ReplyDelete
  25. Saya memang sangat bersyukur Nurul untuk apa yang ada sekarang. Tapi tanpa kita sedar, keperitan yang kita pernah lalu tu la yang banyak mengajar kita. Dan kadang-kadang, saya rindukan masa perit tu. hmm..

    ReplyDelete
  26. your life is wonderful bro. but kite perlu colourful hidup ni, jgn dihitamputihkan. ya, hanya kite, hanya diri yg memahami sendiri ape yg nak dicorakkan, sebb takde sesape yg akan faham sebb yg rase kite sorang. pi mampus la mulut2 puake tu semua. mase kite jatuh, perhatikanlh sape je yg ade kat sisi kita?? :c

    btw, gud luck n enjoy for your life.

    ReplyDelete
  27. Takde r wonderful sangat pun bro. Sebab kita yang buat hidup ni atas acuan y kita mahu. Betul, mulut orang bukan ada efek kat kita dan kalau ada efek pon boleh gimam. Kalau nk ikutkan mulut orang, tak jadi kje bro.

    Ko pun, enjoy ur life and share it!

    ReplyDelete

Sila tinggalkan hyperlink blog anda di komen (cara-cara dalam LINK INI ) kerana kebanyakan masa saya menggunakan mobile dan memudahkan saya dan pembaca lain untuk melawat blog anda kembali. Terima kasih daun keladi.

Note: only a member of this blog may post a comment.