16 July 2014

Loan Aeon atau Loan Kedai

Assalamu'alaikum,



Baca tajuk pun ramai yang dah boleh agak apa yang aku nak cakap. Alhamdulillah, semalam bonus sudah selamat terpampang kat dalam akaun aku. Banyak tu tak lah, tapi cukup untuk langsaikan hutang moto aku yang sepatutnya habis bulan 12 ni.

Saja aku habiskan awal sebab pedih gaji bulan-bulan kena tolak banyak. Takpe lah beraya tak sakan mana pun janji sebahagian hutang terlepas. Tolak hutang motor, beli barang dapur, bayar benda-benda wajib yang lain, belennya? Tinggallah dua tiga keping lagi kertas. Kejap, memang sekejap je yang aku dapat rasa pegang duit bonus. Dari aku gi withdraw dekat Bandar Baru Ampang, sampai setel bayar di Aeon, Menara Olympia cuma ambil masa tak sampai sejam.

Berbalik kepada tajuk. Aku tahu ramai orang yang tangga gaji lebih kurang aku ni fikir banyak kali nak beli cash motosikal. Terutama yang atas 5k. So, kita-kita ni cuma tinggal dengan dua pilihan sahaja. Loan dengan agensi hutang ataupun loan kedai.

Kalau ada cash lebih tapi tak mampu nak bayar harga motosikal sekaligus, aku syorkan ambillah loan kedai. Interest tak banyak, instalment pon tak migrain nak bayar. Bagi yang tak ada sangat dah duit tapi masih memerlukan motorsikal, terutama kat KL ni kan... Hantam saja lah loan Aeon ke Singer ke. Tapi korang mesti ingat, harga final selepas habis bayar mungkin mencecah sehingga 180% dari harga motor yang asal. Tu je yang kita mampu kan? Hadap jugak lah.


Satu lagi alternative, kite boleh apply personal loan dan bayar cash motor. Yang ni sangat kurang interest. Kepala pun ringan sikit nak bayar balik. Tapi, loan tetap loan. Still ada liabiliti setiap bulan.

Justeru itu (ayat gini cikgu aku suruh tulis, ekstra mark katenye kalau letak dalam BM penulisan), aku boleh katakan yang Aeon or Singer paling bangsat dia punya interests, diikuti Personal Loan dan Loan Kedai. Nak untung, simpan dari awal dan bayar cash. Tak pun angkat je motor seken dah tu je yang termampu. Satu lagi ayat penutup, kalau dah mampu motor 3 ribu, jangan pula angkat motor 10 ribu. Ingat, pastikan belanja sepertiga gaji sahaja sebulan. Faham tak apa aku tulis ni? -.- Maseh~

kA: Istilah yang sering dianggap mulia adalah Interests dan Credit or Credit Card. Cuba korang sebut interests tu sebagai riba' dan CREDIT CARD tu sebagai kad hutang. Renung-renungkan dan selamat shopping raya sakan! ^.^y

59 comments:

  1. ehem , duit raya ada tak untuk Nik ? Ala dua tiga keping pun tak pe . Yang bahagian loan tu cuba untuk memahami dan yang bahagian credit card tu sangat setuju ! Mueheheh ehh lupa merajuk . bye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha. InsyaAllah ada.. adik Nik ni dari tadika mane eh? xD

      Pasal loan tu, Aeon paling banyak bunga, diikuti bank dan kedai.

      merajuk ke? haha :P

      Delete
    2. Tadika Kemas . Kenal tak ?

      Oooooo baru ku tahu . Maklumlah masih 'kecil' untuk buat loan . Gituuu . hahahah

      Siapa merajuk dengan siapa ? HAAAAAAAAAAAAAAA

      Delete
    3. Hahaha.. tak kenal. PASTI kenal tak? :P

      So, elakkan buat loan Aeon or Singer. hehe... 2kli ganda tu terpaksa bayar. Along berlesen.

      Hahaha.. tak leh ke? :D

      Delete
    4. PASTI kenal ! hahahaha

      Oooooo macam tu pulak . 2 kali ganda . ehhhhhhh teruk bebeno .

      Boleh , boleh . ada juga style merajuk tapi balas elok-elok je . hahaha

      Delete
    5. nasib baik kenal.. hehe

      Tahu takpe. Palestin berperang dengan Yahudi secara fizikal..kita berperang dengan Yahudi secara sistem dan ideologi.

      Ni namenye, majuk pesen baru Nik :P

      Delete
    6. bercakap tentang palestin nie yang sedih . diri tak berupaya nak tolong secara fizikal . dapat tolong hulurkan doa je .

      ish-ish ada juga merajuk pesen baru yeee

      Delete
    7. Tak apa. Tu dah cukup. Kita bukan ada kuasa nak pergi sana.

      Delete
  2. setakat nih ada hutang pun dgn ptptn jer lah
    hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. huu..berhati hati lah dengan tarikan hutang ni.. indah bayangnya.

      Delete
  3. Say NO to Credit Card, say YES to Debit Card... hahaha~ ;3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe.. Debit card pon saya baru guna dua kali.. :P

      Delete
  4. loan dengan TM je banyak...wuahahhaha hutang bunga ! dah kena ugut macam hutang kat ahlong dah.... mensampah !

    ReplyDelete
  5. penduduk msia nie memang synonim dengan hutang... sampai ke tua dok bayar hutang... riba tinggi sangat... nak wat guanno...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmm..tahu tak apa. Tu mne ada yang boleh bayar habis, saya habiskan terus. Tinggal Mara ngan keta je lagi..nanti rumah pulak.. hmm.

      Delete
  6. Ya, berbelanja dibawah kemampuan...jangan biar papa asal bergaya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itu y seharusnya.. Padan muka saya tengok member pakai moto cross saya pon nak pakai jugak.. haa. -_-'

      Delete
    2. Motor cross bawa masuk hutan ke bang? dah belajar semua stunt basic especially terbang kat udara tu. hihi

      Delete
    3. Buat masuk hutan je..lompat2 tak. Humpppphhh.. :'(

      Delete
  7. zaman sekarang ni dah perlu bijak mengurus wang. CP pun dah jual kereta dan tengah kumpul duit untuk beli kereta secara tunai. Biar susah sikit sekarang, nanti dah masuk umur 40 tinggal hutang rumah je. sekarang guna motor je. Lagipun bujang kan takde masalah la hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh, ade lagi title bujang.. make it faster please bang. Hahaha..

      Kan? Hmmm.. setiap y lahir kat Malaysia pasti berhutang.. most of the countries in the world actually.

      Delete
  8. Kdg2 kita mudah tertipu dgn statement 0% interest tu kan?
    Tindakan bro selesaikan hutang motor tu mmg bijak. xpe la belanja raya skit, lps ni duit byr hutang motor bulan2 tu blh kumpul dan gunakan utk perkara lain.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup.. Kumpul untuk kawen. hehe. Kalau hutang ni, menipu sangat la kalau takdek interest tu.. hmm,

      Delete
  9. Assalamualaikum.

    Khamsiiiiiii, tiap kali jenguk sini, berubah sokmo. Confuse @_@ hahaha

    Alhamdulillah.. dptla jugak habiskn byr hutg dgn duit bonus.. duit camtulah sifatnya, payah dicari,senang nk habisi. (ada ke habisi? ekeke)

    Bout credit card..dri lepas spm gi, abah sokmo pesan, jgn hang gatai nak pakai. Abah da bnyk kali berdepn ngn kenalan yg gatai nak pakai, tapi tak reti control diri..sudahnya hidup tunggang langgang..



    ReplyDelete
    Replies
    1. Wa'alaikumussalam.

      Lanaaaaaa, jangan r marah. Hobi.. haha.

      Tu lah, alhamdulillah.. Hari Isnin nanti dengar2 ada increment yang akan dideposit..back dated dari bulan satu. Kalau betul..kalau lah kan..hehe.. boleh la setelkan barang adik2..

      Betul, saya memang tak suka dengan kad2 ni.. Contoh y failed lagi ramai dari contoh yang berjaya pakai.

      Delete
    2. Bukan marahhhh, stresss je haaa,hahaha

      What r u looking for? Sebenarnya, lana suka suma template yg pernah KA guna sblm ni, termasuk yg ni.. sebab clean n simple.

      Urmm..kan ramai golongan belia jatuh muflis skrg..belum apa2 dah muflis..coz one of the reason, gagal uruskan kewangan dgn baik. Bukan salah kad, tpi slh si penggunanya tu..kan kan, iya kan je tau :D

      Delete
    3. Saya jakun sket dengan coding..tak pernah belajar formal. Itu yang buat saya try n error.. Hii.. :P

      Betul.. ada sorang saudara ni.. ada kredit card, gaji secoet..nak hidup bersaeng ngan bos bos.. hujung bulan makan megi. Tu pun hutang. Mintak jauh..

      Delete
  10. Memang betul, nak jimat kena beli cash& utamakan 2nd hand. Saya beli motor honda 2nd. RM2000 je. Beli masa last sem sebab memang target nak guna untuk kerja. Sampai sekarang okey, masa takde kereta pernah bawa balik kampung beberapa kali. Seminggu minyak motor isi RM5-10 ja. Mesra alam gitu. Tapi untuk keselamatan, perjalanan jauh naik keretalah kan.Lagi2 waktu malam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju tu cikkak. Pasal minyak, alhamdulillah.. minyak motor saya pon lebih kurang je walaupun CC besar sikit. Balik kampung? Tinggal kat mana n kampung kat mana? Hmm..xyahlah naik motor kalau jalan jauh. Bahaya lah.

      Delete
    2. Yup, kampung dlm 2-3 jam naik motor. stended ah...klu kelantan tu, barulah jauh. ps: kami ada geng sepupu bujang yang naik motor kenkadang konvoi.

      Delete
    3. 2 3 jam jauh la jugak. Berani gak ... Sekarang dah ada kereta kan.. tak payahlah naik motor jauh2.. bahaya.

      Delete
  11. setuju bab ni, pi mai pi mai tang tu juga
    sama ajelah pinjam duit celah mana pun
    paling tak boleh tahan interestlah

    rata-rata rakyat malaysia memang terikat dengan hutang
    lebih kurang 9 thaun
    tupun hanya untuk membeli kereta atau moto
    sape nak jawab tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. sendiri mau jawab ma.. berani suruh orang atas jawab? thehehehe xD

      Delete
  12. beli cash sudah..takyah hutang2 ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau ada cash.. huu. Ye la kan.. why not ikat perut kumpul dulu.. bukan lama pon..

      Delete
  13. Kalau ada cash banyak memang digalakkan beli cash aje. Senang tak perlu pusing-pusing fikir nakbayar hutang...tapi tulah berapa ramai aje yang mampu bayar cashkan...at the end of the day, kena bayar hutang sepanjang hayat..hmmm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan? n nak beli cash kete baru pon bukannye senang2 boleh.

      Delete
  14. credit card rasa glamour jer tp jika dah di sebut sebagai kad hutang?? hahaha serious mmg boleh buat org jauhkan diri dr menggunakan card credit.... tak dinafikan dengan riba kita tak boleh lari tak menyumbang riba banyak sikit pasti kita gunakan juga... yang selamat kalau buat loan pa&ma (papa mama) hehe takde riba.... tp kita kene bagi mereka duit dulu ye ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa belajar boleh la buat loan PAMA. Bila kerja, kita lah yang kena ringankan dorang. So, bila nampak je orang pakai kad hutang terus sebut "KAD HUTANG". Ingat taw! :D

      Delete
  15. kadang-kadang tiada pilihan, terpaksa lakukan jugak.. nak buat macam mana kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selalunya macam tu Ros..sekarang dah bukan kadang-kadang lagi dah. Tapi tu lah.. kena beringat..

      Delete
  16. yup..Agreed ngan artikel nie..aku pernah buat loan motor dengan singer..upfront mereka memang rendah tapi bila lepas bayar sampai habis, baru terasa ruginya..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kan? Biasa lah.. masa nak pakai tu, kita dah tak fikir apa. Janji barang sampai ke tangan..

      Delete
  17. betoi3 ! bab hutang ni yg x lalu.. tp nak beli cash pulak x mampu bang.
    so nak xnak terpaksa jugakla hutang.. pulun nak setelkan hutang ptptn dulu.
    karang kalo kawen xde nak pikiaq dah kikiki

    beli motor second atau kete second xpe aslkan xyah hutang kan KA hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup.. kadang2 kete seken punya mentenen bebulan, lagi murah daripada installment. Keta tak selalu rosak even seken.. jaga servis je.. Kalau installment, servis ke tak servis ke kena bayar. Rugi lak rasa beli keta baru.. haha

      Delete
  18. tapi khamsi...orang bangga oooo tunjuk credit card...tanda kemajuan tu...hehehe...bukan ke kedai nya interest lg tinggi ke dari bank?? noe pernah dulu ambil loan AEON ni...tp masa tu namanya lain kut...masa tu beli komputer.....nak belajo beli la komputer...budak2 skang untung banyak...dpt komputer free pun ada

    ReplyDelete
    Replies
    1. Loan kedai lagi murah la nOe.. tapi deposit kena besar la. Biasanya separuh harga motor. Sebab panggil credit card..cer panggil kad hutang. hii.

      dan komputer sekarang murah2! haaa...

      Delete
  19. byk tu bonus dpt kalau boleh langsaikan utang moto..arghhh hidup rasa bebas kalau tak de utang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takde la banyak mana JM. Sekarang ni saya gaji banyak bayar hutang.

      Delete
  20. Salam siapa boleh terangkan utang kedai ni dia punya konsep macam mananye ia berpandukan pada payslip juga ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Payslip kena cantik, bank statement kena cantik, takde sangkut blacklist, muka tinggi. InsyaAllah dapat.

      Delete
  21. Asslamualaikum Wr Wb

    Memperkenalkan saya Ibnu Masud, S.Ag (50 tahun) tinggal di Perumtas 3 blok O4 ds.
    Saat ini saya bekerja sebagai guru di sekolah menengah dan menengah termasuk sekolah asrama Islam di area Item, Inggris dan Arab.

    Saya selalu bermimpi memiliki rumah sejak 10 tahun yang lalu (2007) tetapi tidak pernah mencapainya, sejak ini. Itu karena gaji sebagai guru tidak pernah cukup untuk membeli rumah baik secara kredit / hipotek atau uang tunai.

    Beban hidup semakin berat dengan harga makanan pokok dan berdampak pada biaya hidup keluarga saya dengan 3 anak dan 1 istri. Ketika anak pertama saya memasuki pondok pesantren tahfidz di Cipondoh, biaya pastinya meningkat. Meskipun saya telah mencoba membuka usaha dengan istri saya, saya mulai menjual bakso, pempek dan es cappucion kepada kriuk. Tetapi semua hasil belum mampu menutupi impian saya untuk membeli rumah. Jadi, doa saya setiap saat dalam keheningan agar kebaikan saya dapat membuka masalah orang-orang kapan saja dengan percaya pada kebaikan dapat menjawab harapan saya dan keluarga saya.

    Tuhan menggunakan ibu emiliana yang baik hati untuk menjawab doa-doa saya dan impian saya menjadi kenyataan. Adik perempuan saya Y Sigit Wijatmaka mengarahkan saya ke ibu emiliana. Dia juga mendapat pinjaman dari ibu emiliana. Anda dapat menghubungi email kakak saya: swijatmaka02@gmail.com
    dan ini email saya: ibnumasud0646@gmail.com
    Anda juga dapat menghubungi saya untuk informasi lebih lanjut tentang perusahaan emiliana ibu
    Saya sangat senang mendapat pinjaman. Saya memulai konstruksi bulan ini. Saya juga memberi istri saya sejumlah uang untuk memulai bisnis. Saya mendapat pinjaman 1 miliar. mother emiliana adalah satu-satunya Pemberi Pinjaman online asli dari sebuah organisasi internasional yang saya kenal. Banyak yang lain palsu. Saya ingin memberi tahu orang-orang yang benar-benar membutuhkan pinjaman untuk menghubungi ibu emiliana melalui email: emilianawilson111@gmail.com
    atau whatsapp: +1(301)3712347
    Wassalamualaikum Wr. Wb

    ReplyDelete
  22. Nama saya Aditya Aulia saya mengalami trauma keuangan karena saya ditipu dan ditipu oleh banyak perusahaan pinjaman online dan saya pikir tidak ada yang baik bisa keluar dari transaksi online tapi semua keraguan saya segera dibawa untuk beristirahat saat teman saya mengenalkan saya. untuk Ibu pada awalnya saya pikir itu masih akan menjadi permainan bore yang sama saya harus memaksa diri untuk mengikuti semua proses karena mereka sampai pada kejutan terbesar saya setelah memenuhi semua persyaratan karena permintaan oleh proses saya bisa mendapatkan pinjaman sebesar 350jt di rekening Bank Central Asia (BCA) saya saat saya waspada di telepon saya, saya tidak pernah mempercayainya, agaknya saya bergegas ke Bank untuk memastikan bahwa memang benar ibu kontak sekarang mengalami terobosan pemanasan jantung dalam kehidupan finansial Anda melalui apakah itu BBM INVITE-nya: {D8980E0B} atau apakah kamu ingin mengkonfirmasi dari saya? Anda bisa menghubungi saya melalui surat saya: {aditya.aulia139@gmail.com} dan juga Anda bisa menghubungi perusahaan ISKANDAR LESTARI LOAN COMPANY (ISKANDAR LENDERS) via: {mail:iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com}

    e_mail:::[aditya.aulia139@gmail.com]
    [iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]
    WhatsApp:::[+44] 7480 729811[Chats Only]
    Telephone Number☎[+44] 7480 729811[Calls Only]
    BBM INVITE:::[D8980E0B]

    ReplyDelete
  23. Halo semuanya

    Nama saya FRADESY RIRITIA, saya dari indonesia, saya ingin menggunakan media ini untuk memberitahu Anda semua kebenaran, semua orang yang Anda lihat posting mereka di blog ini dan situs web adalah pencuri (SCAMMERS), saya telah menjadi korban dari cerita mereka dan mereka telah menghancurkan hidupku.
    Saya di sini bukan untuk bercerita tentang bagaimana saya ditipu dan bagaimana saya kehilangan banyak uang untuk mereka.

    Saya di sini untuk memberi tahu Anda PERUSAHAAN LOAN yang benar dan satu-satunya yang ALLAH kirimkan untuk mengubah hidup saya, mereka SEMUA PINJAMAN PEMBERIAN GLOBAL, mereka adalah satu-satunya perusahaan pinjaman asli yang diakui dan didanai oleh BANK DUNIA.

    Mereka adalah satu-satunya perusahaan pinjaman yang asli, mereka memiliki syarat dan ketentuan pinjaman yang besar, untuk memberi mahkota semua pinjaman mereka terjangkau dan cepat dicairkan tidak seperti perusahaan palsu lainnya yang Anda lihat di sini online yang akan mengambil uang Anda tanpa mengucurkan pinjaman Anda,
    Tolong jangan tertipu oleh penguji yang memiliki nomor indonesia dan whatsapp, mereka semua scammers, bagaimana perusahaan individu dapat memberikan pinjaman ?, yang seharusnya menjadi pertanyaan pertama Anda orang-orang saya.

    Rekan-rekan saya di Asia, saya mohon Anda untuk mendengarkan saya ketika saya bersumpah kepada Anda dalam nama Allah, bahwa saya memberi tahu Anda semua kebenaran, SEMUA PINJAMAN SEMUA GLOBAL, perusahaan adalah satu-satunya perusahaan yang dapat diandalkan dan mereka akan memastikan Anda menerima pinjaman setelah Anda menyelesaikan proses pinjaman sesuai kebutuhan.
    Mengapa Anda tidak menjadi salah satu dari mereka yang selamat tinggal dengan menghubungi mereka segera jika Anda SANGAT MENARIK untuk meninggalkan perjuangan keuangan Anda dan untuk meningkatkan tingkat kehidupan Anda, inilah EMAIL mereka allglobalgrantloan@gmail.com.

    Anda sangat bebas untuk menghubungi saya di fradesyriritia12@gmail.com EMAIL saya untuk informasi lebih lanjut, saya akan senang mendengar Anda berbagi kisah kebahagiaan Anda sendiri.
    Terima kasih semuanya, dan semoga ALLAH memberkati SEMUA PINJAMAN SEMUA GLOBAL karena telah memberi saya kegembiraan baru ini.

    ReplyDelete
  24. SELAMAT DATANG KE "WEMA FINANCE" kami berada di sini untuk menyediakan perkhidmatan kewangan profesional yang sangat baik kepada anda semua.

    Adakah anda seorang ahli perniagaan atau wanita? Adakah anda mengalami masalah kewangan? Adakah anda memerlukan pinjaman untuk memulakan perniagaan kecil dan sederhana yang baik? Adakah anda mempunyai skor kredit yang rendah dan anda merasa sukar untuk mendapatkan pinjaman modal dari bank tempatan dan institusi kewangan lain? Adakah anda memerlukan wang untuk melabur dalam bidang pengkhususan tertentu? Adakah anda mempunyai projek yang belum selesai di hujung jari anda kerana pembiayaan yang tidak mencukupi? Ini adalah peluang untuk mendapatkan pinjaman anda hari ini untuk menyelesaikan semua masalah kewangan anda.

    Kredit kami 100% dijamin untuk keselamatan maksimum adalah keutamaan kami, matlamat utama kami adalah untuk membantu anda mendapatkan perkhidmatan kewangan yang tulen yang anda patut, program kami adalah cara terpantas untuk mendapatkan pinjaman yang anda perlukan. kadar faedah murah untuk mengurangkan tekanan ke atas perbelanjaan bulanan. Dapatkan fleksibiliti untuk digunakan untuk sebarang tujuan - dari percutian, pendidikan, hingga pembelian unik.

    ADMIN
    [wemafinance0@gmail.com]

    Kami menawarkan pelbagai perkhidmatan kewangan yang termasuk: Pinjaman Peribadi, Pinjaman Penyatuan Pinjaman, Pinjaman Perniagaan, Pinjaman Pendidikan, Pinjaman Dijamin Pinjaman, Pinjaman Gadai Janji, Pinjaman Habis Hari, Pinjaman Pelajar, Pinjaman Komersial, Pinjaman Kredit Automatik, Pinjaman Pelaburan, Pinjaman untuk Pembangunan, Pinjaman Pembelian, Pinjaman Pembinaan, pada Kadar Faedah Rendah sebanyak 2% kami memberi pinjaman kepada Individu, Syarikat dan Agensi. Dapatkan yang terbaik untuk keluarga anda dan rumah impian anda dan skim pinjaman umum kami.


    Jika anda berminat untuk mendapatkan pinjaman, sila hubungi kami dengan permintaan pinjaman anda.
    Sila hubungi kami untuk maklumat lanjut:

    Puan HELEN WILSON
    Pengurus cawangan
    [helenwilson719@gmail.com]


    Puan HELENA HERNANDEZ
    Ketua Pegawai Kewangan
    [helenahernandez432@gmail.com]

    Salam,
    ADMIN WEMA FINANCE
    [wemafinance0@gmail.com]

    Kami berharap dapat mendengar daripada anda secepat mungkin.

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

    Data pribadi
    negara: Indonesia
    Nama: Queen Jamillah
    Alamat: Nusa Lembongan
    Telepon:+62 856-9328-4991
    WhatsApp:+62 856-9328-4991
    https://twitter.com/queen_jamillah
    e_mail: queenjamillah09@gmail.com
    Sudah dua tahun sekarang saya telah memberikan kesaksian tentang bagaimana saya meminjam 700 juta dari Perusahaan Pinjaman Iskandar Lestari dan beberapa orang meragukan saya karena tingkat penipu online saya dapat membuktikan kepada Anda semua bahwa Bunda Iskandar bukan pemberi pinjaman yang curang. telah memberi saya satu hal lagi untuk tersenyum karena setelah menyelesaikan angsuran bulanan pinjaman yang saya pinjam sebelum saya memohon kepada ibu bahwa saya ingin pergi untuk ekspansi bisnis saya lebih lanjut sehingga saya menyerahkan 2,7 miliar setelah melalui proses hukum saya transaksi telah disetujui oleh otoritas dan dalam waktu tiga hari proses hukum untuk menyalurkan pinjaman saya ke rekening Bank Rakyat Indonesia saya dicapai dengan mudah. Saya tidak memiliki tantangan dengan Bank Indonesia karena Ms. Iskandar dan tim Manajemen dari ISKANDAR LESTARI LOAN COMPANY telah dianggap sebagai pemberi pinjaman yang sah sehingga tidak ada masalah sama sekali untuk bantuan keuangan, hubungi Pemberi Pinjaman ISKANDAR hari ini
    e_mail: [iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com]

    Waalaikumsalam Warahmatullahi Wabarakatuh.

    ReplyDelete
  26. Terima kasih ANTHONY YULIANA LENDERS karena memberi saya pinjaman senilai 390 juta, nama saya Zikri Adam dari malaysia, saya ingin berterima kasih kepada ALLAH atas apa yang telah ia donkan untuk saya, Anthony Yuliana Lenders sejati, saya mendapat pinjaman 390 juta dari mereka setelah saya membayar biaya muka yang merupakan asuransi pinjaman dan biaya transfer saya, terima kasih ALLAH untuk mereka yang tertarik harus menghubungi mereka
    anthony.yulianalenders@gmail.com
    whatsapp +1 (323) 4026088
    whatsapp +971545027059
    lucianoanthony004@gmail.com

    ReplyDelete

Sila tinggalkan hyperlink blog anda di komen (cara-cara dalam LINK INI ) kerana kebanyakan masa saya menggunakan mobile dan memudahkan saya dan pembaca lain untuk melawat blog anda kembali. Terima kasih daun keladi.