21 May 2019

Antara Boss dan Leader
Dalam bidang apa yang kita ceburi. Lambat laun kita pasti akan berada di atas. Walaupun sekadar mengawasi dan menjaga seorang orang bawahan.


Ramai orang boleh jadi ‘#BOSS’, hanya segelintir yang mempunyai kapasiti dan nilai seorang ‘#KETUA’ atau ‘#𝑳𝒆𝒂𝒅𝒆𝒓’. Leader asal dari perkatan LEAD... bimbing.


𝑳𝒆𝒂𝒅𝒆𝒓 yang sebetulnya harus mempunyai karisma pembimbing yang tinggi. Auranya, tingkah lakunya, percakapannya, akal fikirnya, emosinya, strateginya. Sepadan.


Kadang kita fikir ‘ah, aku 𝑳𝒆𝒂𝒅𝒆𝒓 sebab aku punya strategi yang bagus.’


Padahal satu je strateginya iaitu ‘aku suruh-kau patuh’.


Kalau setakat suruh-suruh dan perah. Kita patut sedar kita ni siapa. Pengikut payah nak meninggalkan 𝑳𝒆𝒂𝒅𝒆𝒓 sedangkan boss silih berganti orang bawahannya.


𝑳𝒆𝒂𝒅𝒆𝒓 selalunya jauh dan progresif perginya, sustain, perseverance, constain, stable. Kerana mampu mempengaruhi emosi dan mood orang lain.


Boss naik turun bergantung mood dan emosi sendiri kerana dia tiada kepakaran dan cukup aura untuk mempengaruhi orang lain. 


Sekadar telahan dan pandangan peribadi KA.

No comments:

Post a comment

Sila tinggalkan hyperlink blog anda di komen (cara-cara dalam LINK INI ) kerana kebanyakan masa saya menggunakan mobile dan memudahkan saya dan pembaca lain untuk melawat blog anda kembali. Terima kasih daun keladi.

Note: only a member of this blog may post a comment.