06 December 2019

One Man’s Trash, Another Man’s Treasure



Credit FB: Nadia Denise Ibrahim

Malam tadi ada seorang bapa dan anak kecil around 5-6 years old masuk ke farmasi, nak cari ubat sapu untuk isteri yang seharian berkerja membasuh pinggan di kedai makan.

‘Saya kesian isteri saya bongkok2 ( sambil demo to us) basuh pinggan satu hari’
‘Belakang dia sakit’
‘Ada ubat sapu tak?’

So i showed few options.

Ada yang RM 10, ada yang RM12, ada RM15 ..

'Kak.. minta maaf ya.. i tanya..
tapi ada murah lagi tak?'
‘Wang saya tak banyak.. ‘

So i gave the cheapest around less than RM5.

As he was about to pay, the kid wanted something at the counter. And he told the kid that they cannot afford it. 
The item was less than RM3. 

(One of the reasons i cant be at the cashier counter, ) i then offered less amount to him . 
And guess what he said

' Jangan.. ini kedai berniaga.. i kena bayar betul2'.. ‘

Told him it was really okay, but he insisted to pay sambil mencari duit seringgit2 dan syiling dalam wallet yang sangat lusuh. 

Sambil nak bayar, he told me and all my other staff how hard it is for him to find work. 
'Susah sangatt nak cari kerja sekarang..'

He is an OKU as he has limited movement. He showed us his hand. He tried few jobs and still looking for one. And still, he is thankful for his little family and wife, for helping him. 
His wife tolong basuh pinggan kat different kedai makan pagi and malam , 
while he is taking care of their child.

Then, he asked me.. 
'kak.. saya ambil kotak kat luar tu boleh?'

Of course la boleh kan.. 
Lama juga dia dan isteri lipat2 kotak kat luar tu.. 
while we were attending to our customers in the pharmacy.

Then i noticed they could not bring  all the boxes atas motor with three of them ( husband, wife and kid)  and they looked really worried. 
We can see from inside the pharmacy. 

So we went to them and told them,  we will keep all the boxes in the pharmacy for them. Sebab actually mereka takut ada orang lain ambil kotak2 tu kalau bawa balik kotak tu sikit2 kan.. 

And ya Allah, that simple offer lighted up their face.
( honestly i feel like crying looking at the wife's face) 

Seriously you can see how happy they are, when we said we can simpan kan the kotak and they can come back tomorrow. 
You know really simple thing like that. 
Kotak tak banyak sangat pun, but truly one's man trash is another's man treasure..
[Actually before farmasi tutup,they sempat came back to pharmacy and took the balance of the boxes, Alhamdulillah ]

But i really look up to them, i mean saya offer utk bayar kurang, but they refused. 
But they usaha sendiri to get that money. Kotak2 tu kalau jual pun i think at most can get RM3-RM4.  Maybe they think tu dah boleh cover ubat sapu tu kan. 

But usaha mereka is something that touched my heart despite they can easily get free stuff when offered or discount. 

Sangat mengingatkan saya supaya utk terus berusaha dan berusaha untuk mendapatkan sesuatu. 

Excerpted from Ustaz Amin's status.
Usaha lah di atas keperluan dunia kita dan carilah keberkatan untuk mencambahkan lagi kebaikan pada dunia kita.Contohnya harta, ia adalah nikmat yang nampak tetapi harta yang membawa kita ke arah kebaikan itu rezeki yang tak nampak, itulah yang dipanggil keberkatan pada rezeki.

So reminding myself to berusaha sentiasa dan mencari keberkatanz

Keberkatan dalam hidup tu sangat  penting! Duit yang kita belanja, gaji atau pendapatan yang kita terima tu pastikan halal dan berkat. cos surely it will affect our everyday life and hereafter. Keberkatan ilmu datang dari adab juga. Contoh kalau kita dah menuntut ilmu, belajar dari satu tempat, ( tempat berkerja pun salah satu tempat dapat ilmu kan, tempat praktikal tempat mendapat ilmu) jagalah adab kita sebab ilmu tu pun ada keberkatan nya. 
Keberkatan ilmu hilang bila hilang adabnya..

ok panjang pulak bebelan pagi ni.jumping from one point to another. 

Have a blessed Friday everyone.

#selfreminder
#lifeasapharmacist
#communitypharmacist
#begrateful

No comments:

Post a comment

Sila tinggalkan hyperlink blog anda di komen (cara-cara dalam LINK INI ) kerana kebanyakan masa saya menggunakan mobile dan memudahkan saya dan pembaca lain untuk melawat blog anda kembali. Terima kasih daun keladi.

Note: only a member of this blog may post a comment.